Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση 23.6.2011 (β)


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΡΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΗΠΕΙΡΟΥ
Φράγκων 14, Θεσσαλονίκη 54012, τηλ. 2310 531730


Θεσσαλονίκη ,  23 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Καταγγέλουμε τις με κάθε τρόπο παρεμβάσεις που επιχειρούνται από την Ο.Σ.ΥΠ.Ε και μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας στη συνδικαλιστική δράση του συλλόγου μας, οι οποίες μάλιστα διαστρέφουν την πραγματικότητα, όσον αφορά στα αίτια αποχώρησής μας από την Ομοσπονδία και τη στάση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για το εν λόγω ζήτημα, αλλά και για τ’ άλλα θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο διαφωνίας. Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας σας γνωρίζουμε τ’ ακόλουθα:
Αναφορικά με την άποψη που διατυπώνεται ευρέως ότι η μόνη διαφορά του Συλλόγου μας με το Σύλλογο του Υπουργείου Εργασίας και την Ο.Σ.ΥΠ.Ε έγκειτο στο ζήτημα συστάσεως Γενικής Γραμματείας, θεωρούμε ότι έχει καταστεί σαφές, τόσο από τις δημόσιες ανακοινώσεις μας, όσο και από τις προφορικές μας δηλώσεις, ότι τούτο δεν αποτελεί για μας απλώς μια τυπολατρική εμμονή στο όνομα, αλλά συνιστά ζήτημα αρχής και κεφαλαιώδους σημασίας, που αφορά στην οργανωτική δομή και λειτουργία που πρέπει ν’ αποκτήσει το Σ.ΕΠ.Ε, ώστε να διασφαλιστεί η ευελεξία και η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και την ανάπτυξη της δράσης του. Είναι, δηλαδή, άρρηκτα συνυφασμένο με τη βελτίωση των συνθηκών και όρων εργασίας μας. Βασική μας θέση παραμένει η υιοθέτηση ενός οργανωτικού σχήματος που θα προσδίδει πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια στο Σώμα, αδιαφορώντας για την ονομασία του, και παράλληλα ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του, αλλά και του Υπουργείου, με πρωταρχική μας επιδίωξη την ισότιμη προστασία των συμφερόντων όλων των υπαλλήλων του αδιακρίτως, ανεξαρτήτως της θέσης και του τόπου παροχής εργασίας τους. Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις τρέχουν και αν μείνουμε εγκλωβισμένοι σε πεπερασμένες λογικές, θα μας ξεπεράσουν και θ’ ανατρέψουν βίαια κάθε υφιστάμενη δομή. Και τότε δε θα υπάρχουν περιθώρια επιστροφής ή βελτίωσης.       
Η μεγάλη σημασία που προσδίδουμε στο ζήτημα αυτό κατέστη κατανοητή από το ΔΣ της Ο.Σ.ΥΠ.Ε και του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας από τις πρώτες συζητήσεις και κοινές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Δυστυχώς, δεν επεδείχθη καμία διάθεση διαπραγμάτευσης και συγκερασμού των απόψεων, προς όφελος όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου, αλλά μια σταθερή αδιαλλαξία και διαρκής προσπάθεια να υποβαθμιστεί σε ζήτημα ήσσονος σημασίας, όπως γίνεται και σήμερα.
Το ανωτέρω ζήτημα όμως δεν ήταν αυτό που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης της Γ.Σ του Συλλόγου μας για αποχώρηση από την Ομοσπονδία. Η βασική αιτία ανάγεται καταρχήν στη στάση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας να μη λάβει από την αρχή σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ των κινητοποιήσεών μας και να παράσχει τη στήριξή της, ως όφειλε στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, τη στιγμή μάλιστα που είχαν αποφασιστεί ομοφώνως από τα μέλη μας στην ‘Εκτακτη Γενική Συνέλευση που είχε προηγηθεί. Ο Σύλλογος μας δεν είχε προφανώς την απαίτηση να υιοθετηθούν διά της βίας οι θέσεις του. Έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων. Άσκησε απλώς το αυτονόητο στο πλαίσιο του συνδικαλιστικού δικαίου δικαίωμά του ν’ απευθυνθεί στο δευτεροβάθμιο όργανό του και να του ζητήσει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, καθαρά τυπικού και διαδικαστικού χαρακτήρα. Αντ’ αυτού, η λήψη της απόφασης μετακυλίστηκε αδικαιολόγητα στο Έκτακτο Συνέδριο που ακολούθησε. Εκεί, από την πλευρά μας κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια συνεννόησης και συναίνεσης. Ακόμα και όταν γίναμε μάρτυρες ομοβροντίας καταγγελιών, με προκλητικό περιεχόμενο, κατά του Ομόφωνου Ψηφίσματος της Έκτακτης Γ.Σ του Συλλόγου μας, διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας και επεδείξαμε αυτοσυγκράτηση. Η διαστρέβλωση όμως των όσων είχαν λεχθεί στο κείμενο της Ο.Σ.ΥΠ.Ε που ακολούθησε τορπίλισε κάθε καλόπιστη προσπάθεια.
Σημειώνουμε επιπλέον ότι το Δ.Σ της Ομοσπονδίας, όταν πληροφορήθηκε, σε χρόνο που προηγήθηκε της τελευταίας έκτακτης Γ.Σ του Συλλόγου μας και πριν της λήψη της τελευταίας απόφασης για αποχώρηση, το γεγονός της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης εναντίον των μελών μας για τις κινητοποιήσεις τους, κατόπιν σχετικής εντολής του σημερινού Υπουργού Εργασίας, δεν προέβη σε καμιά ουσιαστική και έμπρακτη ενέργεια ένδειξης της συμπαράστασής της έναντι αυτού, αλλά αρκέστηκε σε μια απλή συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα.    
Οι εκπρόσωποι  του Συλλόγου μας στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας είχαν εγκαίρως επισημάνει τα προβλήματα λειτουργίας της και είχαν διαμαρτυρηθεί για το έλλειμμα ενημέρωσης και ουσιαστικής εκπροσώπησης των θέσεων του Συλλόγου μας. Με αφορμή την ανακοίνωση-καταγγελία που εξέδωσε το Δ.Σ για τη συνάντηση που είχε προηγηθεί στα γραφεία του ΣΕΒ, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα και με συμμετοχή Επιθεωρητών Εργασίας, αναγκάστηκαν να δηλώσουν δημοσίως, ως είχαν ηθική υποχρέωση έναντι των μελών που τους είχαν υποστηρίξει, το γεγονός ότι δεν είχαν λάβει καμιά προηγούμενη ενημέρωση για το περιεχόμενό του ανωτέρου εγγράφου και γι’ αυτό δεν είχαν συμμετάσχει στη σύνταξή του. Για όλα τα παραπάνω πραγματικά γεγονότα υπάρχουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Η ενέργειά τους αυτή διαστρεβλώθηκε, λοιδορήθηκαν και υπέστησαν οξύτατη κριτική, ακόμα και ύβρεις σε προσωπικό επίπεδο.
Τέλος, αναφέρουμε ότι η απόφαση περί αποχώρησης συνιστά προϊόν μιας καθ’ όλα νόμιμης και δημοκρατικής διαδικασίας, η οποία εκφράστηκε και επιβεβαιώθηκε στην ουσία σε τρεις (3) αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις. Είναι λοιπόν αδιάβλητη και αναμφισβήτητη.     
Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,
Όλα τ’ ανωτέρω αποτελούν παρελθόν και δεν πρόκειται να επανέλθουμε σ’ αυτά.
Εκφράζουμε τη λύπη μας για την έκβαση των πραγμάτων. Έχουμε όμως καθαρή τη συνείδησή μας ότι δεν οφείλεται σε δικές μας πράξεις ή παραλείψεις.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας έχοντας μοναδικό αντίπαλο τα πολλαπλά προβλήματα που υποβαθμίζουν την εργασιακή μας πραγματικότητα. Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Απευθύνουμε προς όλους κάλεσμα σε συστράτευση και συμπόρευση, μέσα σ’ ένα πλαίσιο συλλογικής δράσης και διεκδίκησης, στα όρια του συνδικαλιστικού πολιτισμού και της ευπρέπειας, χωρίς κομματικές κορώνες και προσωπικές ιδιοτέλειες, ανταποκρινόμενο στις μορφές λειτουργίας των σύγχρονων συλλογικών οργάνων, που διέπονται από τους κανόνες της άμεσης συμμετοχικότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα των απόψεων του άλλου.
Καλή δύναμη σ’ όλους μας.


Η Πρόεδρος

Χαριτίνη Καραγιώργη
Για το Δ.Σ


Η Γραμματέας

Ευαγγελία Μπογιατζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου