Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση 17.6.2011





ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΡΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΗΠΕΙΡΟΥ
Φράγκων 14, Θεσσαλονίκη 54012, τηλ. 2310 531730
                                   

Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Σας γνωρίζουμε ότι χθες το βράδυ κατατέθηκε στη βουλή το τελικό σχέδιο νόμου για την «Αναμόρφωση του Σ.ΕΠ.Ε»:
Οι βασικές αλλαγές του εν λόγω σχεδίου σε σχέση με το ανάλογο που τέθηκε σε διαβούλευση έγκεινται στα κάτωθι σημεία:

·        Η εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγορεύσεως του καπνίσματος του Ν. 3730/2008 και του Ν. 3868/2010 θα ελέγχεται στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και θα επιβάλλονται στις επιχειρήσεις οι προβλεπόμενες κυρώσεις (άρθρο 2 παρ. 2 περ. ι).
·        Η διάρκεια της συμφιλιωτικής διαδικασίας επιμηκύνεται από δέκα σε είκοσι ημερολογιακές ημέρες ( άρθρο 3 παρ. 10).
·        Μειώνονται οι οργανικές θέσεις των Επιθεωρητών Εργασίας από 1011 σε 916 και οι θέσεις για γραμματειακή υποστήριξη από 272 σε 240 (άρθρο 5 παρ. 1).
·        Προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε, η οποία περιλαμβάνει: α) τη Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης με τα τμήματα Διοικητικού-Οικονομικού, το Γραφείο Ειδικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Νομικής Τεκμηρίωσης και το Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων και Υποδομών, β) τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων με τα Τμήματα Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης, Υποστήριξης  Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και Υποστήριξης Συμφιλιωτικής Διαδικασίας και γ) Τη Διεύθυνση Επιθεώρησης της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία με τα τμήματα Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης, Υποστήριξης Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και το Αυτοτελές Γραφείο για τον έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία καθώς και οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών υπηρεσιών και των Τμημάτων (άρθρο 10).
Εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, θα εξειδικευθούν με κοινή ΥΑ ο αριθμός οργανικών θέσεων του Σ.ΕΠ.Ε και τα λοιπά ζητήματα οργάνωσης, στελέχωσης και λειτουργίας του, ενώ εντός της ίδιας προθεσμίας θα καθορισθεί ο κανονισμός λειτουργίας του με Π.Δ.

·        Καταργείται η αρμοδιότητα του πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Σ.ΕΠ.Ε για τα θέματα κρίσεων και μεταθέσεων Προϊσταμένων Τμημάτων του Σ.ΕΠ.Ε, τα οποία θα υπάγονται στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου.
Μόνο, κατ’ εξαίρεση, τα θέματα μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετακινήσεων του προσωπικού του Σ.ΕΠ.Ε, μέσα στις υπηρεσίες του Σώματος, θα υπάγονται στην αρμοδιότητα του πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Σ.ΕΠ.Ε (άρθρο 13).   
·        Εισάγεται υποχρέωση διαβίβασης των Πράξεων Επιβολής Προστίμου των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων στο Σ.Δ.Ο.Ε (άρθρο 24 παρ. 10).
·        Προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταθέτει πίνακες προσωπικού, σε περίπτωση αλλαγής του νομίμου εκπροσώπου ή μεταβολής των αποδοχών, ως προς τα νέα στοιχεία, εντός δεκαπέντε ημερών από τη μεταβολή. Σε περίπτωση πρόσληψης νέου εργαζόμενου  ή αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, η κατάθεση των πινάκων, μόνο ως προς τα νέα στοιχεία, θα λαμβάνει χώρα, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης ή της αλλαγής του ωραρίου (άρθρο 30 παρ. 4).
·        Προβλέπονται ποινικές κυρώσεις και σε περίπτωση μη καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης (άρθρο 28 παρ. 1).   

Παραμένουν ως έχουν:

·        Η οργανωτική δομή του Σ.ΕΠ.Ε υπό τη μορφή της Ειδικής Γραμματείας.
·        Η οικονομική διαχείριση του προϋπολογισμού του Σ.ΕΠ.Ε από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας (Μη χορήγηση οικονομικής αυτοτέλειας άρθρο 14).
·        Ο πειθαρχικός έλεγχος των Επιθεωρητών Εργασίας ( άρθρο 16).
·        Η υποχρέωση των Επιθεωρητών Εργασίας να συντάσσουν διαπιστωτική πράξη, σε ειδικό έντυπο, για παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας και να το αποστέλλουν στο αρμόδιο υποκατάστημα του Ι.Κ.Α, εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών, για την επιβολή της αντίστοιχης κύρωσης. Επιπροσθέτως, εισάγεται και υποχρέωση διαβίβασης της διαπιστωτικής πράξης και στο Σ.Δ.Ο.Ε
·        Η επιβολή διοικητικής κύρωσης, ποσού 200€, στον εργαζόμενο, για παραβίαση του συστήματος της κάρτας εργασίας.
·        Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες συγκροτούμενες από δύο Περιφερειακές Διευθύνσεις, ήτοι Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία, οι οποίες θα προγραμματίζουν, συντονίζουν, κατευθύνουν, παρακολουθούν , εποπτεύουν και αξιολογούν τη δράση των τοπικών Τμημάτων, της περιφέρειας αρμοδιότητάς τους. Ο αρχαιότερος των δύο Προϊσταμένων Διεύθυνσης κάθε Περιφερειακής Υπηρεσίας θα είναι αρμόδιος για τη διεκπεραίωση των τρεχόντων ζητημάτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης της Υπηρεσίας (άρθρο 10 Β).
·        Η επιβολή διοικητικών κυρώσεων απ’ τον αρμόδιο Προϊστάμενο του Τμήματος Επιθεώρησης, κατόπιν εισηγήσεως του ελέγξαντος Επιθεωρητή Εργασίας και του αρμόδιου Προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης, κατόπιν εισηγήσεως του αντίστοιχου προϊσταμένου του Τμήματος Επιθεώρησης, είτε του Ειδικού Επιθεωρητή Εργασίας, που διενήργησαν τον έλεγχο   (άρθρο 24 παρ. 1Α)       

Παρακαλούμε για την κατάθεση των δικών σας προβληματισμών και προτάσεων, μέχρι τη Δευτέρα, 20/06/2011, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη κατά το σχηματισμό και διαμόρφωση της συνολικής θέσης και στάσης του Συλλόγου μας.



Η Πρόεδρος

Χαριτίνη Καραγιώργη
Για το Δ.Σ


Η Γραμματέας

Ευαγγελία Μπογιατζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου