Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Θέσεις Συλλόγου για το κατατεθέν νομοσχέδιο στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου (22.3.2012)


ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΡΑΚΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΗΠΕΙΡΟΥ

ΕΔΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ






Θεσσαλονίκη , 20/03/2012


ΠΡΟΣ: α) τον  Υπουργό Εργασίας
 και Κοιν. Ασφάλισης
κ. Γ. Κουτρουμάνη
                           β) τον Υπουργό Διοικητικής
                           Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής                    
                           Διακυβέρνησης
                           κ.Μ. Ρέππα
                    γ) Τη Γ.Γραμματέα Υπουργείου   
                  Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης
                           κα Α. Στρατινάκη
                          δ) Τον Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε
                          κ. Μ. Χάλαρη
               ΚΟΙΝ: Στα κόμματα της Βουλής των
                          Ελλήνων

 

Ταχ. Δ/νση : Φράγκων 14,                                       
Ταχ. Κώδικας : 54012 ,  Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο : 2310 531730
           

            Αναφορικά με την παρουσιαζόμενη πρόταση που προβλέπει τη μείωση οργανικών μονάδων του Σ.ΕΠ.Ε, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου, δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεση μας σε  κάθε επιχειρούμενη αλλαγή της υφιστάμενης οργανωτικής δομής του Σώματος, η οποία έχει δοκιμαστεί επί μία δεκαετία και πλέον και έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ικανοποιητικά καλά.
Η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε, των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των Τμημάτων, η οποία αναπτύσσεται με τον καλύτερο τρόπο, διασφαλίζει την εύρυθμη και ομοιόμορφη άσκηση του ελεγκτικού έργου των Επιθεωρητών Εργασίας. Η Κεντρική Υπηρεσία σχεδιάζει, προγραμματίζει και παρακολουθεί τη δράση του Σώματος σε πανελλαδικό επίπεδο, θέτοντας τις κατευθυντήριες αρχές, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις συντονίζουν και υποστηρίζουν τα τμήματα, στα όρια της τοπικής τους αρμοδιότητας και τα Τμήματα υλοποιούν, σύμφωνα με τις επιμέρους προβλέψεις και διακρίσεις του Π.Δ 136/1999. Η εξάλειψη οποιουδήποτε κρίκου αυτής της αλυσίδας, με την κατάργηση οποιοδήποτε οργανικής μονάδας ή τμήματος του Σ.ΕΠ.Ε θα επιφέρει σοβαρά πλήγματα στην αποτελεσματική άσκηση του έργου των Επιθεωρητών Εργασίας.
Με τον πολυδιαφημιζόμενο και πρόσφατα ψηφισμένο Ν. 3996/2011 «Αναμόρφωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», προβλέφθηκε η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της διοικητικής δομής του Σ.ΕΠ.Ε, η οποία σχεδιάστηκε μέσω μελέτης σκοπιμότητας που περιελάμβανε, εκτός από την κατανομή του εργατικού δυναμικού (αριθμός επιχειρήσεων, τάξη απασχόλησης ανά επιχείρηση και γεωγραφική συσπείρωση εργατικού δυναμικού), την ευκολία προσβασιμότητας στα σημεία ελέγχου, το βαθμό επικινδυνότητας των επιχειρήσεων ειδικότερα για την κατανομή των περιφερειακών Υπηρεσιών της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασίας, σύμφωνα με δηλώσεις του τέως Υφυπουργού Εργασίας κ. Κουτσούκου, σε απάντησή του στη Βουλή των Ελλήνων την 09/02/2012 (αριθμ. πρωτ. 5616). Επομένως ελήφθησαν υπόψη όλα τα κριτήρια, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και βεβαίως τελούσε σε πλήρη γνώση και έγκριση των δανειστών της χώρας. Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα που να δικαιολογεί νέες μεταβολές στη οργανωτική δομή του Σ.ΕΠ.Ε;
            Δεν υπάρχει λόγος να συνθλίψουμε ένα οργανωτικό σχήμα που αποδεδειγμένα λειτουργεί υποδειγματικά και να το οδηγήσουμε σε διάλυση, μέσα από μια ισοπεδωτική λογική. Πρόκειται για μια άστοχη, αδικαιολόγητη και παράλογη ενέργεια, η οποία στερείται παντελώς αντισταθμιστικών ωφελειών και λογικών επιχειρημάτων.
Τονίζουμε ότι η Τρόικα έχει επανειλημμένα επισημάνει τη σημασία της Επιθεώρησης Εργασίας στη μάχη ενάντια στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, που αποτελεί το υπαριθμόν ένα δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μαζί με την φοροδιαφυγή, και έχει διευκρινίσει, όσον αφορά στο Σ.ΕΠ.Ε, ότι ο στόχος για 30% μείωση στο σύνολο του δημοσίου τομέα δεν πρέπει να αφορά οριζόντια και ισοπεδωτικά κάθε δημόσιο φορέα, όπως ο τ. Υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτσούκος απάντησε στη Βουλή των Ελλήνων.
Εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι η λειτουργική και τεχνολογική αναβάθμιση του Σώματος και των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω: α) της ενίσχυσης των Περιφερειακών κυρίως Υπηρεσιών με περισσότερους Επιθεωρητές Εργασίας, β) την παροχή διοικητικής υποστήριξης, δεδομένου του υψηλού γραφειοκρατικού όγκου εργασιών  που διεκπεραιώνουν οι Επιθεωρητές Εργασίας, παράλληλα με τα πολλαπλά και ποικίλα καθήκοντά τους, γ) τη μηχανογράφηση και τήρηση ηλεκτρονικών πρωτοκόλλων, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δ) την παροχή βασικών υποδομών και μέσων. 
Δεν είναι δυνατό να εγκλωβιζόμαστε σε ψευτοδιλήμματα και πρακτικές οριζόντιων περικοπών, όταν άλλοι οργανισμοί πολιτιστικού ενδιαφέροντος περισώζονται. Σ’ ένα περιβάλλον φιλελεύθερης οικονομίας, στον οποίο έχει εισέλθει η χώρα, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το κράτος χωρίς ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Εμείς, από την πλευρά μας, αρνούμαστε να γίνουμε το εξιλαστήριο θύμα άστοχων επιλογών και αποφάσεων, ή άλλων σκοπιμοτήτων και θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, το κύρος και τη λειτουργία του Σ.ΕΠ.Ε, που αυτή τη στιγμή έπρεπε να βρίσκεται, αναβαθμισμένο και όχι πετσοκομμένο στην πρώτη γραμμή στη μάχη ενάντια της εισφοροδιαφυγής, αφού είναι ο μόνος οργανωμένος, στελεχωμένος με ικανότατο προσωπικό και αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου της αγοράς εργασίας.   
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο κατατεθέν σχέδιο νόμου προβλέπεται η κατάργηση όλων των Τμημάτων Συντονισμού Δράσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εργασιακών Σχέσεων, η κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, η οποία ελέγχει την περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου λειτουργεί υποσταθμός της Δ.Ε.Η, καθώς και η κατάργηση των δύο από τα πέντε προβλεπόμενα με τον πρόσφατο Ν. 3996/2011 Τμημάτων Εργασιακών Σχέσεων της Θεσσαλονίκης. 
Η πολιτεία οφείλει ν’ αναζητήσει προς άλλες κατευθύνσεις φαινόμενα δυσλειτουργίας και έλλειψη παραγωγικότητας και να διατηρήσει ακέραιο το Σ.ΕΠ.Ε, με την υφιστάμενή του δομή, ενισχύοντας με κάθε δυνατό τρόπο το ελεγκτικό έργο του, όπως προβλέπεται άλλωστε σε ξεχωριστή παράγραφο τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο μνημόνιο, που συνιστούν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Σας καλούμε όλους, έστω την ύστατη αυτή στιγμή, να στρέψετε τις ενέργειές σας προς αυτήν την κατεύθυνση και να συμβάλετε στην εξαίρεση του Σ.ΕΠ.Ε από κάθε επιχειρούμενη μείωση οργανικών μονάδων.

Η Πρόεδρος

Χαριτίνη Καραγιώργη
Για το Δ.Σ

Ο Γραμματέας
Βασίλης Τραϊανόπουλος
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου